RIO de Theta
3 juni 2001


De tiende RIO de Theta, voorheen de Polec Regatta, werd op zondag 3 juni op het Eindhovens kanaal gehouden. Een jaar na de eerste (en enige) competitie-overwinning van de Apen Op Water waren ze weer van de partij. Na weken lang "intensief" trainen waren de apen er klaar voor om weer eens een blik in de wacht te slepen. Ondanks wederom de vroege aanvangtijd gleed het traditionele 1e biertje voor de wedstijd betrekkelijk makkelijk naar binnen. Ook het weer mocht er zijn; er stond een heerlijk lentezonnetje, ook al zou het een wisselachtige dag te blijken zijn.
De eerste wedstrijd was tegen Dopamine gecombineerd met Tsunami. De apen begonnen rustig op te roeien, maar toen het opeens met bakken uit de hemel begon te regenen snelden zij zich vlug richting tunneltje.
Na een goed motiverend woordje van Judith, waren de apen er klaar voor en moesten ze zich naar de start haasten.


Oproeiende apen

Eerste wedstrijd:
 • Afstand: 300 meter
 • Starttijd: 12.00u
 • Tegenstander: Dopamine / Tsubami
 • Armand op slag, Vincent op stuur
  De apen hadden een paar startjes geoefend, die redelijk goed gingen. Toen klonk het bekende "Theta opgelet...BENG!"
  De start leek nergens, maar die werd snel opgevangen door de goede inzet! Bij de finish aangekomen zagen de apen dat ze, ondanks een snoek van Niels, toch bijna met een bootlengte verschil hadden gewonnen. De tijd viel wel behoorlijk tegen, aangezien de appjes meer richting de 2'13''00 hadden willen gaan. Maar ja, boeien, de apen hadden gewonnen en dat moest gevierd worden!
 • Tijd: 2'17"14


  Apen naderen finish

  Terwijl de bier-machine langzaam op gang kwam en de aapjes rustig opdroogden besloten Niels en Ruben bij de plaatselijke benzinepomp batterijen (met faffelke zonder kapoppelke) voor Rubens webcam te halen. Dit lukte wonder boven wonder. Ze haastten zich terug naar de loods om de eerste overwinning te vieren.
  Het probleem was dat de eerste overwinning iets te uitbundig werd gevierd.Niels was zowiezo nog een beetje lam van het hockeytoernooi dat ook in datweekend plaatsvond, terwijl de rest het bier-tempo er goed in had zitten. De volgende wedstrijd was tenslotte pas om 16.00 uur. Dit betekende dat de aapies heel wat uurtjes dienden te wachten.
  En ding heeft Theta niet goed begrepen en dat is dat je de apen nooit te lang moet laten wachten op de volgende wedstrijd. Dan weten ze namelijk heel goed de bar te vinden! Toen het moment daar was dat de aapjes de boot weer in moesten, waren ze behoorlijk aangeschoten.

  Tweede wedstrijd:
 • Afstand: 300 meter
 • Tegenstander: Geweldig Zinloos
 • Armand op slag, Niels op stuur.
  Vanaf het moment dat de apen de boot instapten ging het eigenlijk al mis. Niels zette het op een enorm zeiken, omdat er (volgens hem) geen lam te bezeilen was met de apen. Er werd in ieder geval niet naar de stuur geluisterd, maar ja die zat ook allemaal onzin uit te kramen. Iedereen was in ieder geval druk bezig met zo lomp mogelijk individueel oproeien.
  De start ging slecht: John vloog van zijn bankje af en stak "geheel reglementair" zijn arm op. Aangezien het hier echter een domme fout betrof en geen materiaalpech kregen de apen een hartig woordje te horen van de wedstrijd-comissaris. Gelukkig mochten ze wel herstarten.
  De herstart ging iets beter, maar het plezier was van korte duur; Vincent besloot nu dat het zijn beurt was om met bankje en al van de rails af te glijden, waarna het tempo geheel zoek was. De apen verloren behoorlijk. De tijd had echter slechter kunnen zijn.
 • Tijd: 1'23"48 minuut.


  Apen finishen.... als laatste

  Iedereen zag er na deze wedstrijd afgepeigerd uit. Er werd nog eens flink op elkaar gezeken, maar het leed werd weer verzacht door een heerlijk koud biertje. En daarna nog een paar.
  De volgende wedstrijd zou tegen de combi-ploeg Harry's Helden en 85+ zijn. Een aantal leden van deze ploeg bleken vrij fanatiek te zien (mee roeien bij de Varsity, compo-vervalsing?). De apen wilden ze graag een lesje leren, maar de alcohol begon toch aardig parten te spelen. Dit voorspelde dus weinig goeds.

  Derde wedstrijd:
 • Starttijd: 17.15u
 • Tegenstander: 85+ / Harry's Helden
 • Armand op slag, Vincent op stuur.
  Na een redelijke start te hebben gehad ging het roeien minder. John kreeg onderweg last van een flinke snoek, waarop Niels "per ongeluk" met zijn paal op John's hoofd inramde. Dit schudde hem weer goed wakker en hij ging weer als een gek roeien! De prachtige inzet resulteerde helaas wel in een verlies, maar ja "Jongens geeft niet, volgende keer beter, als je het maar naar de zin hebt!"
 • Tijd: 1'18"36 minuut.


  Apen zijn brak

  Onder dat motto zijn we ons heerlijk gaan afklemmen in de loods. Terwijl Armband een prettig gesprek had met Thee-leut, genoten de andere apen van de "heerlijke" BBQ. De apen waren moe, maar hadden het erg naar hun zin. Niels en Ruben vonden een mooie parasol en megafoon, waarmee ze zich erg vermaakten (en andere mensen wat minder). Ook Jappeke had het erg naar zijn zin. De apen werden echter tegen sluitingstijd verzocht omhet pand te verlaten! Met enig tegenstribbelen, zijn de aapjes na een slechte roeidag, maar met veel lol, huiswaarts gegaan...
  Volgend jaar zijn ze er weer bij!!!