Werkactie Metropolis
1 juli 2001


De aapjes vertrokken rond een uur of 12 vanaf het station in Eindhoven. Alles leek mee te gaan zitten: Armband was op tijd, Ruben had zijn treinkaartje ook daadwerkelijk meegenomen en Niels was eens niet misselijk.

In afwachting zaten de apen in de trein die hen richting Rotterdam moest brengen. Na enige discussies over de 'ting' en 'piep' van de analoge en digitale magnetron, onderweg de roep te hebben beluisterd van de welbekende Waikiki-aap (wiens karakteristieke "WAIKIKI"-roep de apen nog de hele dag zou blijven achtervolgen), vanuit de trein mee te hebben gefeest bij een Tilburgse open-lucht houseparty, Niels zijn eerste biertje te hebben verorberd, en een prettig gesprek te hebben gehad met de conducteur (de pizza-bakker) en de conductrice, kwamen de apen aan op het Centraal Station Rotterdam. Ruben moest vlug wat batterijen (zonder faffelke met kapoppelke) kopen voor zijn webcam-toestel, waarna de apen hun weg vervolgde naar het metro-station. Daar bleek, uit het zeer alternative publiek, dat het Metropolis-festival geen klassiek/jazz gebeuren zou worden.

Eenmaal aangekomen zagen de apen inderdaad dat het een vrij groots openlucht festival was, met optredens van bandjes waar men nog nooit van had gehoord (vandaar de subtitel: "The best you've never heard of"). De apen begaven zich richting de ivoorkleurige tent met de 3 torentjes, alwaar ze via het personeel van Ron te horen kregen wat de inhoud van hun werkactie was.

Niels mocht hamburgers gaan bakken, Jan Willem mocht bier gaan tappen, terwijl Ruben, Armband en Vincent ijsjes mochten gaan verkopen.Terwijl Armband en Vincent op het rock-veld stonden, was het voor Jan Willem, Niels en Ruben goed toeven op het dance-veld. De dag werd doorgebracht met het gratis eten van ijs en hamburgers, onder het genot van een stiekem biertje en het geblaat met het type mensen dat dat soort festivals, geheel niet onder invloed van allerlei middelen, bezoekt. Kortom: prima vermaak en af en toe wat werken... ach ja, dat hoort er bij.

Nadat er 6 werkuren waren verstreken, besloot Ruben zijn ijs-bijltje er bij neer te leggen en naderende klanten een stellig "nee" te verkopen: zijn tijd zat er immers op! Ron had hier echter andere ideeŽn over. Maar Ruben hield voet bij stuk, hij had de rits van zijn geldtas namelijk al dicht gezipt en ja, dan is het echt teveel moeite om nog ijsjes te gaan verkopen. Ook Jan Willem hield het samen met de enige andere student-tapper voor gezien. Nadat ook Armband door had dat je met werken kan stoppen zonder meteen je ijskar te verlaten en Vincent reeds gekapt was, moest alleen Niels nog uit de hamburgertent gesmokkeld worden. Na enig aandringen was ook Niels vrij.

Toen de apen zich eenmaal hadden afgemeld besloten zij een biertje te gaan drinken. Aangezien deze bezigheid gratis kon gebeuren, werden het er wat meer. Het was goed toeven in het zonnetje, terwijl Maartje van de friettent een prettig gesprek had met Vincent en Armband. Jan Willem ondekte plotseling dat er een aantal muntjes bij het tappen in zijn zak waren 'gevallen'. Deze had hij echter niet meer nodig (bier = gratis voor apen), dus besloot Ruben deze te gaan verkopen. Een paar verre vrienden van Hooligan (en z'n gestolen ME-hond) waren bereid een aantal muntjes in te kopen, in ruil voor wat publiciteit voor hun band: Reggeality. Dit was uiteraard geen probleem. Niels en Jan Willem, beide net beŽdigd als volle neef van een voortvluchtige dronken waterspringer, kwamen ook even kijken of er nog wat te blazen viel. Het werd een gezellig onderonsje.

Maar aan al het leuke komt een eind, en toen de tappen toch echt afgesloten waren en ook het laatste blik bier leeg was, besloten de apen weer terug naar huis te keren. Ondertussen begonnen de biertjes toch wat te werken, wat er voor zorgde dat Vincent besloot als festival-ganger verkleed te gaan, oftewel, blote bast en bierpens over broek-modus. Gelukkig waren er op de weg naar het station nog wat inkoop mogelijkheden voor blikjes bier.

Eenmaal in de trein kwamen de aapjes weer wat tot rust, tot grote vreugde van hun medepassagiers. Om de dag in stijl af te sluiten werd er besloten nog een paar biertjes te pakken in het biercafe De Santť. Moe maar wederom voldaan keerden de meeste aapjes uiteindelijk op huis aan. Ook werkacties voor Theta kunnen dus nog voor een leuke dag zorgen...


Reggeality Rulez!

(ANDERE FOTO'S VOLGEN!)