Orca's competitie slotwedstrijden
24 juni 2000


Na onze glorieuze overwinning op ons thuiswater tijdens de Polec Regatta konden de Apen Op Water natuurlijk niet ontbreken op de compo slotwedstrijden op de Bosbaan in Amsterdam. Uiteraard was de gehele ploeg zwaar gemotiveerd om ook hier met de eer te gaan strijken. Hoewel het beloofde grootse feest bij Dudok in Tilburg bij een aantal apen misschien onbewust ook heeft meegespeeld.

Om onze geliefde coaches (de Rubensvrouwen) nog moreel te kunnen ondersteunen en omdat apen de weg nog weleens kwijt willen raken werd besloten om vroeg te vertrekken vanuit Eindhoven. Op zaterdag 9:00 vroeg in de ochtend, het was net licht, stonden de apen Niels, Jan Willem en Ruben dan ook met volle bepakking op het station. Op dit vroege tijdstip waren er zelfs enkele andere Thetanen te vinden. Op het moment dat de trein arriveert ontbreekt tot een ieders verbazing de vierde aap: Armband. Wat een "onverwachte" tegenslag. Daar Armband stiptheid normaal hoog in het vaandel heeft staan zorgt dit voor grote onrust in de apenpopulatie. Er wordt besloten om toch te vertrekken. Het belooft voor sommigen een zware reis te worden!

Zo bij Den Bosch verzoekt een conducteur ons vriendelijk om even het plaatsbewijs te tonen. Niels en Jan Willem tonen hun OV en kaartje, maar bij Ruben gaat het allemaal minder soepel. Nadat het geduld bij de conducteur na 10 minuten alle zakken doorzoeken redelijk op is blijkt dat Ruben zijn kaartje in Eindhoven in de automaat heeft laten liggen! De conducteur ziet gelukkig in dat een aap dit zo nu en dan gebeurt en Ruben kan geheel gratis zijn reis vervolgen. Maar de tweede tegenslag voor Ruben zal niet lang op zich laten wachten. In Amsterdam Amstel aangekomen stappen wij allen uit. Ruben's tas daarentegen heeft besloten om door te reizen naar Haarlem. Omdat Ruben nogal gehecht is aan zijn spulletjes besluit hij zijn tas achterna te reizen naar Haarlem om vervolgens samen met zijn tas terug te gaan naar Amsterdam Amstel. Vol goede moed koopt hij een kaartje om deze weer te laten liggen in de automaat. Dit keer wordt het echter op tijd opgemerkt door een voorbijgangster. Door al dit oponthoud heeft Armband inmiddels de tijd gehad om de rest van de apen weer in te halen. Niels, Jan Willem en Armband gaan vast naar de Bosbaan.

Op de Bosbaan valt het even tegen. De Rubensvrouwen zijn net klaar met roeien en helaas laatste geworden. Kom op coaches, wat is dit nu??? Na wat sleutels bij elkaar gesprokkelt te hebben blijkt het opriggeren van onze oude vertrouwde Arno voor onbekende problemen te zorgen. Gelukkig is ook de laatste aap Vincent inmiddels per auto gearriveerd met iemand die er wel verstand van heeft. Na wat knutselwerk is de Arno dan ook helemaal klaar om opnieuw ten strijde te trekken. Helemaal wanneer het zelfs Ruben gelukt is om, ondanks dat zijn bus ook nog 'ns een aanrijding had, enigszins verlaat toch de Bosbaan te bereiken. Een hele prestatie, bravo !!


Laatste instructies en de Arno te water

Na een paar laatste tips van Judith, Judith en Judith en enkele biertjes om voor een goede start te zorgen zijn de apen helemaal klaar om het eens flink op een roeien te zetten. Arno wordt te water gelaten en na wat omzwervingen om toch het complete damesveld te kunnen overzien wordt de start uiteindelijk gehaald.

Eerste wedstrijd:
 • Afstand: 500 meter
 • Tegenstanders: 2 (Orca en Proteus)
 • Armand op slag, Ruben op stuur
  In opperste concentratie wachten de 4 apen en Ruben als stuurman op het startschot. Het plan was namelijk om de concurrentie direkt vanaf de start ver achter ons te laten door middel van een kracht-explosie tijdens de start. Armband nam deze kracht-explosie echter erg letterlijk en zijn bankje kon dit niet verwerken. Deze gaf dan ook direkt bij de start de geest. Terwijl Armband aan een partij vrij worstelen met zijn bankje begon, roeiden de overige 3 apen zo goed en zo kwaad als het ging gewoon door. Een rechte lijn blijven volgen was zelfs na slechts 3 biertjes erg moeilijk en na 100 m waren we dan ook twee banen naar links beland. Op dit moment had Armband zijn ongehoorzame bankje echter weer volledig onder controle. Ruben geloofde nog steeds in een goede afloop en zette het dan ook op een schreeuwen. Aangemoedigd hierdoor begonnen de roeiende apen er ook weer in te geloven. Er wordt dan ook een flinke eindsprint ingezet, zelfs Armband roeit dit keer mee! Al snel zijn we van de derde en tevens laatste plaats teruggekomen tot de tweede plaats. Dit kostte bij de meeste apen wel veel energie en ondanks verwoede pogingen bleek het niet meer mogelijk om ook de koploper nog te pakken. De Apen Op Water moesten, tot groot ongenoegen van Armband, dus genoegen nemen met de tweede plaats dit keer.
  Maar ja, als je het maar naar je zin hebt!
 • Tijd: 2'07 minuut


  Gefinished.... als tweede

  Tweede wedstrijd:
  Ja, die was er dus niet. Eerst werd er gedacht dat de beste 2 van iedere wedstrijd naar de finale zouden gaan, maar er was geen finale voor de lenteleden....

  Na het roei debakel besluiten de apen om zich over het verlies heen te zetten en er toch maar het beste van te maken. Na een aantal biertjes aan de bar is het verlies dan ook snel vergeten.

  Na zich opgefrist te hebben kan Vincent het verlies toch niet goed verwerken en besluit naar huis te gaan om professionele hulp te gaan zoeken. De overige vier apen gaan met de coaches en een aantal andere Thetanen richting Tilburg voor de ZRB Lustrumwedstijden bij de BeekseBergen.

 • VERVOLG