'Politie jaagt op stelende aap'
Uitgegeven: 11-6-2002

LONDEN - De Britse politie maakt jacht op een chimpansee die wordt verdacht van verscheidene inbraken in een flatgebouw in de Londense wijk Hackney. Een woordvoerder van Scotland Yard zei dat het dier onder meer een mobiele telefoon en een horloge heeft gestolen. De politie weet nog niet precies om welk soort aap het gaat, maar volgens aanwijzingen was de dief een chimpansee. "Ik zag een harige zwarte chimpansee door het raam klimmen. Ik geloofde mijn eigen ogen niet. Het dier was groot en gespierd en ik was bang dat ik gebeten zou worden", verklaarde Mustapha Riat, de bewoner van de tweede flat waar de aap toesloeg. Volgens Riat moet het dier speciaal getraind zijn om draagbare telefoons te stelen. De politie heeft de buurt advies gegeven ramen dicht te houden en geen trossen bananen in het zicht te laten liggen. (bron: SkyNet)


'Aap nieuwe burgemeester Britse stad'
Uitgegeven: 03-5-2002

LONDEN - De Britse stad Hartlepool heeft een knuffelaap als burgemeester. De 28-jarige Stuart Drummond won donderdag de gemeenteraadsverkiezingen. Het is voor het eerst in Engeland dat men daar het systeem van de gekozen burgemeester kent. Hij dankt zijn populariteit vooral aan het feit dat hij de mascotte van de plaatselijke voetbalclub speelt. Zijn belangrijkste programmapunt is dan ook gratis bananenverstrekking op scholen. Als Drummond zich in zijn pak heeft gehesen, heet hij H'Angus de Aap. De knuffelaap heeft bij andere clubs een slechte reputatie. Tijdens een uitwedstrijd werd hij weggestuurd, omdat hij net deed of hij seks had met een stadionmedewerkster. Vorig jaar deed hij ongeveer hetzelfde, maar dan met een opblaaspop. (bron: de Telegraaf)


'Vrouwen Swaziland bang voor oversekste 'bavianen''
Uitgegeven: 25-5-2001 15:51

MBABANE/JOHANNESBURG - In een deel van het zuidelijk Afrikaanse koninkrijk Swaziland heerst angst voor oversekste bavianen. Dorpelingen in Galile menen dat de volgens hen Engelstalige apen vooral 's nachts in de bomen luid plannen maken om Swazi-vrouwen en meisjes seksueel te misbruiken. Het feit dat de bavianen uitgebreid in een buitenlandse taal converseren verbaast niemand. Het probleem zit hem in de gespreksstof. "We horen hen schreeuwen om seks. Dat is alles wat er in hun hoofden omgaat, seks, seks en nog eens seks", aldus een angstige dorpelinge. (bron: ANP)


'Aapjes kijken'
Uitgegeven: 27-4-2001 7:04

VALENCIA - Chimpansees in de dierentuin van de Spaanse stad Valencia krijgen er een bijzonder speeltje bij. Sinds donderdag kunnen ze televisie kijken. De programma's zijn voor een deel bedoeld ter vermaak, maar de directie hoopt toch ook dat de apen er iets van opsteken. Voorlopig kunnen ze kijken naar films en documentaires over hun soortgenoten en andere dieren. (bron: ANP)


'Apen lusten wel een borrel'
Uitgegeven: 5-12-2001 11:19

LUCKNOW - Apen die deze winter in een Indiase dierentuin verblijven zullen het niet koud krijgen. De zoogdieren krijgen namelijk iedere dag een glaasje brandewijn van hun verzorgers. Apen hebben een spijsverteringssysteem dat vergelijkbaar is met het menselijke systeem, hierdoor zullen de beesten probleemloos de drank kunnen nuttigen meent de directeur van de dierentuin. Een mixje van warm water met brandewijn, geserveerd in speciale glazen, valt de apen deze winter ten deel. De hoeveelheid hangt af van de leeftijd en het gewicht van het beest. (bron: ANP)


'Slingerende orang oetans '
Uitgegeven:15-08-2001

RHENEN - Bezoekers van Ouwehands Dierenpark in Rhenen kunnen sinds kort slingerende orang oetans boven hun hoofd aanschouwen. Her en der in het park zijn kunstbomen 'geplant' die met touwen aan elkaar zijn verbonden. De orang oetans kunnen zich zo vrij verplaatsen. Naar beneden klimmen is er voor de apen overigens niet bij: halverwege de bomen hangen stroomdraden. (bron:BN/DeStem)


'Apen overvallen watertransport'
Uitgegeven: 21-3-2000 16:07

NAIROBI - Een troep apen heeft een watertransport in het noorden van Kenia overvallen en daarbij acht mensen verwond, bericht de Keniase krant Daily Nation dinsdag. De apen besprongen het konvooi van drie tankwagens voor het dorp Tabaka in het noorden van het land. Zij gooiden stenen en beten en krabden de bewoners. Nadat die op de vlucht waren geslagen deden de apen zich aan de watervoorraad tegoed. De laatste weken zoekt een toenemend aantal dieren, waaronder apen, gazellen en hazen, de dorpen op om daar aan water te komen. (bron: ANP)


'Alleen "rare apen" kunnen Betuwelijn stoppen'
Uitgegeven: 27-6-2000 16:58

DEN HAAG - De aanleg van Betuwelijn hoeft niet tijdelijk gestaakt te worden om nut en noodzaak van het afbouwen van de route verder te onderzoeken. Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA en VVD voelt hier niets voor. De Kamer debatteert woensdag met minister Netelenbos (Verkeer) over het rapport van de Algemene Rekenkamer. "Maar er moeten tijdens het debat wel hele rare apen uit de mouw komen, willen wij instemmen met het stilleggen van de bouw", zegt VVD-Kamerlid Verbugt. (bron: ANP)


'Nederlander claimt ontdekking onbekende apensoorten'
Uitgegeven: 25-4-2000 12:22

RIJSWIJK - De Nederlandse primatoloog Marc van Roosmalen claimt twee nog niet beschreven apensoorten te hebben ontdekt. Van Roosmalen, veldonderzoeker in het Amazonegebied, heeft zijn ontdekkingen dit weekeinde wereldkundig gemaakt. Het gaat om twee kleine apen ter grootte van een eekhoorn die niet meer dan 350 gram wegen. De ene is sneeuwwit, met een grijze rug en een zwarte staart met een oranje punt. De andere is van boven zilverwit en van onder geel-oranje met een zwarte staat. (bron: ANP)


'Voetballers vertonen na doelpunt gedrag van apen'
Uitgegeven: 10-5-2001 8:10

PHILADELPHIA - Voetballers vertonen na het maken van een doelpunt het gedrag van apen.
Tot die conclusie komt dr. Linda Kneidinger van de Temple University in Philadelphia.
Ze beweert dat de manier waarop voetballers elkaar na een goal knuffelen alleen eerder bij apen te zien was.
Het contact dat mannen op het veld hebben zou volgens haar in het maatschappelijke verkeer onacceptabel zijn. (bron: ANP)