De Uitdaging
1 mei 2002


Tijdens een gezellig avondje in 't Klootje werden de Apen Op Water uitgedaagd door de damesploeg Zygomaticus.... tenminste, dat bleek uit een beschreven bierviltje dat Niels in zijn zak vond de dag erna. En vaag kon er wel iets van een weddenschap worden herinnerd...
De Uitdaging ging over 500 meter, waarbij de apen in een C4 zouden gaan roeien, en de dames in een B4. En natuurlijk zijn de apen altijd in voor een uitdaging! Zeker als de inzet een paal bier betreft....

Na enkele keren te zijn uitgesteld ("Ow, hadden we gisteren afgesproken dan?"), was het op 1 mei uiteindelijk zo ver. Het weer was goed, beide ploegen waren op tijd (ook Armband), en de apen waren er (volledig ongetraind) helemaal klaar voor!


Good old "Jo Kantelberg" wordt uit de loods getild.....


... en in het water geflikkerd.

Aangezien de apen geen kootsj hadden (kootsj Bassie was stiekem overgelopen naar de de uitdagers, en hielp hun als stuur), vonden ze uiteindelijk Kirsten bereid om de apen een handje te kootsjen.
Omdat de apen een tijd niet meer hadden getraind, en het moesten opnemen tegen een ex-wedstrijd ploegje, gingen ze er eigenlijk van uit dat die paal bier wel door hun aangeboden zou worden. Maar het gaat er tenslotte om dat je het naar je zin hebt!


Wedstrijd:
 • Afstand: 500 meter
 • Starttijd: +/- 20:15u
 • Tegenstander: Zygomaticus
 • Armand op slag, Ruben op stuur
  De apen hadden een paar startjes geoefend, die zeg maar gerust 'belabberd' gingen. Maar dat hield de apen niet tegen, ze lagen netjes opgeroeid voor de start.
  Toen mocht er gestart worden. Deze start ging iets beter, maar de dames waren wel wat sneller weg. En toen, door een stuurfout van één der beide stuurs, kwamen de palen van beide ploegen tegen elkaar aan, en kon er niet echt meer verder worden geroeid. Er onstond enige onduidelijkheid over een mogelijke herstart. Echter, Harmen, de kootsj van de dames, schreeuwde dat er doorgeroeid moest worden, waarop de apen geen moment meer twijfelden en fier weer de palen ter hand namen.


  De apen in strijd tegen Zygomaticus

  En geroeid werd er. Doordat de dames een beetje van slag waren, lagen de apen reeds een bootlengte voor toen ook Zygomaticus de draad weer oppakten. Maar de apen gaven niet toe, ze roeiden hard door, waardoor de dames niet meer in staat waren om dichter bij de apen in de buurt te komen.


  Apen liggen een dikke bootlengte voor!

  Tegen alle verwachtingen in passeerden de apen moe en kapot als eerste de finish, terwijl het apenlied niet lang daarna werd ingezet.
 • Tijd: onbekend (maar beroerd).


  De apen hebben (eindelijk) weer 'es gewonnen!


  De apen staan te apenkooien op het vlot, terwijl de dames gedesillusioneerd aanleggen

  Hoewel de dames naderhand duidelijk teneergeslagen waren en het niet helemaal eens waren met de gang van zaken, gaven ze wel toe dat de apen toch hadden gewonnen.
  Dus werd er een lekkere paal bier aangeboden aan de Apen Op Water.

  Klik hier voor meer foto's.